
Ogórki kiszone – dlaczego warto je spożywać?
Chcesz zamówić ogórki kiszone ekologiczne? Sprawdź https://artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.
W sałatce warzywnej, na kanapce, w zupie czy jako surówka do drugiego dania – kiszone ogórki w polskiej kuchni podajemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, gdyż kiszonki są jednocześnie pyszne, jak i zdrowe.
Ogórki kiszone – z czosnkiem, koprem lub z innymi przyprawami
Kiszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich przyrządzanie jest całkiem łatwe. Używa się do tego dużych kamiennych garnków lub drewnianych beczułek, w których ogórki zalewa się solanką. Następnie stawia się je na przynajmniej kilkanaście dni w chłodziedo momentu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Miłośnicy mniej kwaśnych smaków mogą przystąpić do spożycia ogórków już po paru dniach – ogórki tego typu nazywamy „małosolnymi”. W bazowym przepisie do zalewy wraz z ogórkami wrzuca się koper i czosnek, niemniej jednak smak kiszonych ogórków można wzbogacić też innymi dodatkami, przykładowo kawałkami marchwi, liśćmi czarnej porzeczki bądź gorczycą. Oczywiście nie każdy ma czas ani dużo miejsca w kuchni, by na własną rękę przygotowywać takie kiszonki. Nie każdy dysponuje również piwnicą bądź spiżarnią, w której może chować żywność w ogromnych ilościach. Nie znaczy to natomiast, iż jest się zmuszonym odmówić sobie jedzenia kiszonych ogórków – w każdej chwili możemy kupić je w sklepie na wagę lub w poręcznych opakowaniach, np. w pojemnikach z uchem czy w woreczkach foliowych, które bez problemu zmieszczą się w lodówce.
Jakie minerały i witaminy zawierają kwaszone ogórki?
Od wieków panuje przekonanie, iż sfermentowane warzywa zbawiennie oddziałują na nasz układ pokarmowy. I to prawda, ponieważ razem z kwaszonkami wchłaniamy dobroczynne bakterie, które pozytywnie oddziaływają na florę przewodów pokarmowych i obniżają ich pH, wspomagając w ten sposób proces trawienia. Lecz to nie wszystko! Kwaszone ogórki nie mają wiele kalorii (to około 12 kilokalorii na 10 dag), a zarazem zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę A, C i K1, jak również mnóstwo składników odżywczych niezbędnych do poprawnego funkcjonowania organizmu, to np. wapń, magnez, żelazo, sód i cynk. A co z zalewą po ogórkach kwaszonych? Jeśli lubimy kwaśne smaki, nie warto wylewać jej po spożyciu kiszonek, tylko ją wypić bądź użyć do zupy ogórkowej, gdyż w czasie kiszenia składniki odżywcze przenikają po trosze do soku. Należy jednak podkreślić, na kiszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się wszak duża ilość soli.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]