Nie pijesz soku z kiszonych warzyw? To duży błąd!

Więcej informacji o soku z buraków kiszonych.

Od wieków w polskiej tradycyjnej kuchni używa się kiszonek. Ostatnio jednak raz za razem mówi się także o własnościach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, w szczególności z kapusty i buraków. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej widoczny jest na półkach marketów w sekcjach z żywnością eko.

Eliminuje toksyny i działa grzybobójczo – sok z kiszonej kapusty

Chyba większość z nas w dzieciństwie spożywał sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie samodzielnie szykowały kiszoną kapustę na podstawie rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu kapusty często dawały swoim wnukom szklankę z sokiem, mówiąc, że sok jest niezwykle zdrowy, chociaż bardzo cierpki. I nie myliły się! Sok z kapusty kiszonej to autentyczna bomba witaminowa! Ma on w składzie znaczne ilości witamin z grupy B, E, A oraz C, a także rozmaite minerały, jak m.in. miedź, żelazo oraz fosfor. Wiele osób ma trudności z przywyknięciem do cierpkiego smaku tego soku, ale warto pić go regularnie, dlatego że eliminuje toksyny z organizmu, jest on grzybo- i bakteriobójczy, usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu i wspomaga trawienie, więc w efekcie może wspomagać proces odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić niedobór witaminy C, co zwiększa odporność organizmu oraz zapobiega przeziębieniom. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kiszonej kapusty podaje się też osobom cierpiącym na anemię. Oczywiście nawet tak zdrowego przetworu nie warto nadużywać – wystarczy spożywać maksymalnie 1 kubeczek soku na dzień.

Gdzie nabyć sok z kwaszonych buraków oraz innych warzyw?

Innym odżywczym sokiem, którego używamy od wieków do gotowania, a który konsumujemy też jako przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. W jego składzie znajduje się masę witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Sok ten wzmacnia odporność: zapobiega zatwardzeniom, obniża ciśnienie, a zarazem wyostrza koncentrację. Choć buraki wyróżniają się sporą zawartością cukrów, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być spożywany przez diabetyków. Nie rekomenduje się jednakże jego spożycia przez osoby cierpiące na schorzenia nerek lub reumatyzm, jak również paniom karmiącym piersią oraz w ciąży.

Jeżeli nie posiadasz umiejętności, żeby przygotować soki z kiszonych warzyw samemu, możesz kupić je w ulubionym markecie lub założyć na nie zamówienie przez internet w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednak, że soki tego rodzaju należy przechowywać w chłodzie.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]