
Charakterystyka różowej soli himalajskiej i soli kłodawskiej
Jeśli potrzebujesz różowej soli himalajskiej, koniecznie odwiedź tę stronę.
Sól to substancja niezbędna do poprawnego działania naszego organizmu. Jakie cechy posiada sól kłodawska oraz sól himalajska? Z jakiego powodu warto wykorzystywać je w kuchni?
Sól himalajska – jakie pierwiastki zawiera?
Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który doskonale podkreśla smak posiłków. Chociaż nieumiarkowane wykorzystanie soli ma niepożądane oddziaływanie na zdrowie, to jej rozsądne ilości (do 6 gramów dziennie) są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, tj. pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz podtrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze złóż mających 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele potrzebnych minerałów oraz pierwiastków, między innymi selen, cynk czy wapń, a przy tym jest pozbawiony chorobotwórczych komponentów i zanieczyszczeń, np. metali ciężkich. Sól himalajska doskonale uwydatnia smak potraw i jest sprzedawana zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – źródło cynku, potasu i wapnia
Sól kłodawska niejodowana z kolei to substancja o wysokim poziomie czystości – posiada prawie 97% chlorku sodu i stanowi doskonały do tradycyjnych przetworów. Jest niezastąpionym źródłem wapnia, potasu czy żelaza, a więc pierwiastków potrzebnych do utrzymania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, zatem nie traci swoich własności i jest bez problemu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko wykorzystywana nie tylko w branży gastronomicznej, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]