Barszcz czerwony to nie tylko zupa na święta

Więcej o barszczu czerwonym.

Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to danie typowo świąteczna, którą spożywamy najczęściej podczas Wigilii lub większych rodzinnych zabaw. W domach, w których tradycja jedzenia dwudaniowych obiadów wciąż trwa, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do innych potraw.

Barszcz czerwony – danie wszechstronne

Zdawałoby się, że barszcz czerwony to prosty do ugotowania wywar z buraków, który raczej nie jest bardzo pożywną potrawą. Jednak właśnie jego kwaskowy, a przy tym lekko słodkawy aromat sprawia, że znakomicie współdziała on z innymi smakami. Potencjalnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest sporo – jedni wolą w nim kartofle, kawałki kiełbasy i jajo, inni wrzucają weń pierogi z kapustą, mięsem lub grzybami. Barszcz czerwony to klasyczne danie obiadowe, lecz także smaczna przekąska lub ciepła kolacja – wrzący kubeczek tej zupy rewelacyjnie pasuje do chrupiącego krokieta z pieczarkami lub bułki drożdżowej z mięsnym nadzieniem.

Należy wspomnieć, iż barszcz czerwonynie jest zupą zbyt tuczącą, o ile nie dodano do niego śmietany. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, bo dostarcza organizmowi mangan, kwas foliowy, witaminę C i witaminy z grupy B, jak również dużo żelaza, dlatego zaleca się go anemikom. Tymczasem z uwagi na fakt, iż bazą tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a zarazem nierzadko je się ją z dodatkami mających w składzie ogromne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby cierpiące na cukrzycę.

Barszcz czerwony smakuje najlepiej na zakwasie z kiszonych buraków!

Nie powstała kanoniczna receptura na barszcz czerwony – każdy kucharz używa preferowanych przez siebie dodatków i w inny sposób doprawia to danie. Jedni kochają barszcz na ostro, mocno pieprzny, inni wsypują do niego łyżeczkę cukru, żeby podbić naturalną słodycz buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, jeśli przygotuje się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kiszonych buraków ma mocniejszy, kwaśny posmak oraz wyrazistą czerwoną barwę, a jednocześnie dostarcza organizmowi więcej niezbędnych witamin i minerałów. Zakwas z buraków kiszonych można naturalnie przygotować samodzielnie, lecz okres fermentacji trwa w okolicach 7 dni. Jeżeli jednak ni stąd ni zowąd dopadnie cię ochota na to danie, absolutnie nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie albo online.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]